Minimale leeftijd werken als maaltijdbezorger

Je zult het niet verwachten, maar er is een minimale leeftijd werken als maaltijdbezorger! Vroeger mocht je werken als bezorger op je 15e maar tegenwoordig is de minimale leeftijd 16 jaar! Dit komt naar aanleiding van rapporten van de inspectie.

Minimale leeftijd werken als maaltijdbezorger

Voor ondernemer is hoe jonger hoe beter!

Je zult wel begrijpen dat het voor de eigenaar van de horeca zaak, het het meest voordelig is om bezorgers aan te nemen die zo jong mogelijk zijn. Een 15-jarige verdient namelijk helemaal niet zoveel per uur, als je het vergelijkt met een 18-jarige. Daarom kwamen er steeds meer 15-jarigen bezorgers bij.

Risico’s jonge bezorgers dan minimale leeftijd werken als maaltijdbezorger

Er zijn verschillende soorten risico’s. Denk aan verkeersongevallen, overvallen en andere denkbare incidenten die onderweg kunnen gebeuren. Vanwege deze risico’s is er controle op vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze doet de controles vaak samen met de gemeente & de Politie. Ze letten er op of bezorgers veilig en gezond werken.

Bij deze controles bleek dat 15-jarigen vaak te lang doorwerkte. Eind 2020 was er een controle in het Gooi, hier werkte een 15-jarige nog na 21:00 uur. En er waren zelfs nog bezorgers van 15-jaar onderweg na 23:00 uur.

Aanpassing na waarneming

Als je naar de Inspectierapporten van 2019 en 2020 kijkt zie je dat er veel fouten werken gemaakt bij het werken met 15-jarigen bezorgers. Daarom geldt er sinds 1 juli 2020 een minimumleeftijd van 16 jaar voor het bezorgen (met behulp van een voertuig).

Overtreding minimale leeftijd werken als maaltijdbezorger

Het is belangrijk dat als je 15-jaar bent je ook echt niet als bezorger met een voertuig gaat werken! Buiten dat het problemen voor je werkgever oplevert, is het voor jou (en je gezondheid) ook niet goed om al aan het werk te gaan als bezorger. Er zijn wel tal van andere beroepen die je kunt uitoefenen als je 15 jaar bent, als je dan 16 wordt kun je altijd nog aan de slag gaan als bezorger!